MINI BEZIKI CHOINKI
Te małe chrupiące beziki w formie mini choinek będą uroczym akcentem na świątecznym stole. Dzieci je kochają, a dorośli nie potrafią się od nich odkleić. Są uzależniające i nietrudne w przygotowaniu. Zaplanuj sobie upieczenie ich na tegoroczne święta!
Z Frankowej kuchni:
Pewnie nie będzie zaskoczeniem, jeśli napiszę, że we Franku mini beziki najbardziej uwielbiały dzieci. A my, co okazję starałyśmy się je czymś zaskoczyć. Z bezy można naprawdę przygotować wiele ciekawych wzorów. Na święta piekłyśmy choinki, bałwany i gwiazdki, na Wielkanoc kurczaki i marchewki, a na halloween dynie.
Składniki i zamienniki:
- Cukier – ja najchętniej do bezy korzystam z cukru drobnego. Znacznie szybciej się rozpuszcza, dzięki czemu proces ubijania trwa znacznie krócej. Jednak bez problemu możesz użyć też zwykłego cukru.
- Białka – do bezików użyj wyłącznie świeżo wybitych białek, najlepiej w temperaturze pokojowej. Białka prosto z lodówki nieco gorzej się ubijają. Bardzo ważne jest także, aby Twoje białka były idealnie czyste. Oznacza to, że wybijając je musisz naprawdę uważnie pilnować, aby nie znalazła się w nich nawet kropelka żółtka. Żółtko to tłuszcz, a jakikolwiek tłuszcz w Twoich białkach może spowodować, że nie będą chciały się ubić.
- Barwnik – do zrobienia choinek użyłam zielonego barwnika. Jeśli chcesz możesz użyć jakiegokolwiek innego. Jedynie istotne jest, aby Twój barwnik był żelowy. Jeśli nie masz barwnika, możesz przygotować także białe choinki.
TE ZDJĘCIA “KROK PO KROKU” MOGĄ BYĆ POMOCNE:
Do misy miksera wlej białka i ubij je do otrzymania lekko płynnej piany. Zdecydowanie lepiej na tym etapie jest białek nie dobić niż przebić. Do podbitych białek dodaj około 1/5 cukru i ubijaj na wysokich obrotach do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie dodaj kolejną partię cukru, ubij do momentu jego rozpuszczenia i tak ponownie, aż wykorzystasz cały odważony cukier.
Gotowa beza musy być puszysta, idealnie sztywna i gładka.
Do rękawa cukierniczego włóż tylkę gwiazdkę. Pędzelek zamocz delikatnie w żelowym barwniku i zrób nim około 5-6 lini wewnątrz rękawa, zaczynając od samej tylki, ciągnąc do około 3/4 długości rękawa. Rękaw napełnij bezą.
Na blaszkę wyłożoną papierem szprycuj choinki. Możesz zrobić dwu lub trzy-piętrowe. Ważne, żeby warstwy szprycować idealnie pionowo, jedna na drugą.
Po wyszprycowaniu choinek posyp je wybraną posypką.
najczęściej pojawiające się problemy:
Czemu moje beziki przechyliły się i są krzywe?
Bardzo istotne jest, aby choinki szprycować idealnie pionowo. Jeśli będą choć trochę pochyłe prawdopodobnie upieką się krzywo, bo górna warstwa lekko zjedzie z dolnej podczas pieczenia.
Czemu moje beziki się lepią?
Przypuszczam, że problem tkwi w ilości użytego barwnika. Niejednokrotnie sama chciałam uzyskać intensywniejsze paski dodając więcej barwnika. Ucząc się na moich błędach, postaraj się tego nie zrobić! Jeśli pomalujemy rękaw zbyt grubą warstwą barwnika on po prostu nie będzie w stanie wyschnąć podczas pieczenia, a Twoje beziki nie dość, że będą się lepić, to jeszcze będą brudzić palce.
Czemu moje beziki popękały i wycieka z nich cukier?
Niedokładnie rozpuścił się cukier w bezie. Dlatego tak ważne jest, aby bezę ubijać do momentu, aż będzie idealnie gładka. Nierozpuszczony cukier podczas pieczenia zaczyna wyciekać jednocześnie powodując pękanie bezików.
Czemu moje beziki się przypiekły i są lekko beżowe?
Każdy musi poznać dokładnie swój piekarnik. Jeśli Twoje bezy brązowieją podczas pieczenia ich w 110 stopniach, następnym razem piekarnik ustaw tylko na 100 stopni. Jeśli to nie pomoże, kolejnym razem obniż temperaturę o kolejne 10 stopni.
Czemu moje beziki nie trzymają kształtu i rozlewają się podczas szprycowania?
Twoja beza nie była ubita na idealnie sztywną. Może tak się wydarzyć jeśli do naszych białek dostanie się odrobina tłuszczu z żółtek jaj lub z niedokładnie umytej miski, w której je ubijamy. Jeśli Twoja beza po wielu minutach nie sztywnieje, nie marnuj rękawa i przejdź do planu b. Rozprowadź ją na płasko na papierze do pieczenia, upiecz a po upieczeniu i wystygnięciu skrusz i zamknij w szczelnym pojemniku. Jedz w nagłej potrzebie na deser jako dodatek do owoców z bitą śmietaną lub lodów.
Czy mogę użyć do dekoracji bezików każdej posypki?
Użyj każdej drobnej posypki, którą jesteś w stanie swobodnie zjeść. Nie polecam używać twardych perłowych kulek czy pałeczek. Postaraj się również nie używać czekoladowych posypek, bo podczas pieczenia, mogą się rozpuścić i ubrudzić Twoje beziki.
Czy mogę użyć innego barwnika?
Do techniki szprycowania bezików w paski polecane są tylko barwniki w żelu. Zachowują się tu zdecydowanie najlepiej.
Jak długo mogę przechowywać beziki?
Jeśli Twoje beziki są idealnie wysuszone, to w szczelnym pojemniku możesz przechowywać je nawet do miesiąca.
MINI BEZIKI CHOINKI
50
sztuk20
minut120
minut140
Te małe chrupiące beziki w formie mini choinek będą uroczym akcentem na świątecznym stole. Dzieci je kochają, a dorośli nie potrafią się od nich odkleić. Są uzależniające i nietrudne w przygotowaniu. Zaplanuj sobie upieczenie ich na tegoroczne święta!
składniki
180 g białka, w temperaturze pokojowej
300 g cukru
zielony barwnik w żelu, posypki
MEtoda
- Do misy miksera wlej białka i ubij je do otrzymania “luźnej” piany. Dodaj około 1/5 cukru i ubijaj na szybkich obrotach, aż cukier w pełni się rozpuści. Dodaj kolejna partię cukru, odczekaj aż się idealnie połączy i tak dalej, ale zużyjesz cały cukier, a Twoja beza będzie idealnie puszysta, sztywna u gładka. Z reguły trwa to do kilkunastu minut.
- Piekarnik nastaw na 110 stopni z termoobiegiem.
- Do rękawa cukierniczego włóż średniej wielkości tylkę gwiazdkę. Ja używam Ateco 866. Pędzelek zamocz delikatnie w żelowym barwniku i zrób paski od wewnątrz rękawa, zaczynając od samej tylki (około 5-6 pasków). Rękaw napełnij bezą.
- Wyszprycuj choinki robiąc dwie warstwy bezowej gwiazdki na każda choinkę. Gwiazdkę u podstawy – trochę większą, a na niej kolejną gwiazdkę nieco mniejszą. Następnie posyp je wybranymi posypkami.
- Blaszkę wstaw do piekarnika na 2 godziny.
- Po wyjęciu z pieca daj bezikom przestygną kilkanaście minut. Dzięki temu nabiorą chrupkości.
PRZEPIS NA YOUTUBE
droga do sukcesu
- Do przygotowania bezy użyj idealnie czystej miski oraz białka. Jeśli Twoje białka będą miały w sobie odrobine żółtka, beza może nigdy się nie ubić.
- Bezę ubijaj tak długo, aż zupełnie rozpuści się w niej cukier. Jeśli cukier będzie źle rozpuszczony, Twoje beziki popękają podczas pieczenia i będzie wypływał z nich karmelizowany cukier.
- Nie przesadź z ilością użytego barwnika. Jeśli dodasz go za dużo Twoje bezy będą się lepić.
- Użyj drobnych posypek do dekoracji. Nie korzystaj z perłowych pałeczek i perełek, bo są zwyczajnie za twarde i sprawią, że Twoje beziki będą niejadalne. Nie sięgaj też po posypki z czekolady, bo mogą się rozpuścić i ubrudzić Twoje beziki.