| |

WALENTYNKOWA BEZA PAVLOVA

Nie istnieje chyba żadne inne ciasto, które byłoby zarówno zjawiskowe jak i stosunkowo nietrudne w wykonaniu. Przygotowując bezę nie musimy bawić się w żadne warstwy, obkładanie kremem czy inne techniczne zagwozdki. Ubijamy po prostu białka z cukrem, wstawiamy do piekarnika i przestajemy o nich myśleć. Potem wyjmujemy i deser jest prawie gotowy! Wystarczy dodać super prosty krem i trochę owoców. Zróbcie ją dla swojej ukochanej osoby na Walentynki. Obiecuję, że na pewno ucieszy się bardziej niż z kwiatów! Przecież nie ma niczego lepszego niż prezent, który można zjeść!

Składniki i Zamienniki:

  1. Cukier – najlepszy do bezy będzie cukier drobny, bo podczas ubijania rozpuści się szybciej. Ale możesz bez problemu użyć także zwykłego cukru, po prostu ubijanie potrwa chwilkę dłużej.
  2. Białka – użyj świeżych jaj w temperaturze pokojowej. Takie podczas ubijania będą najstabilniejsze i stworzą największa pianę.
  3. Sok z cytryny/ocet – powoduje, że Twoja bęza będzie stabilniejsza.
  4. Skrobia ziemniaczana – dzięki niej środek Twojej bezy po wysuszeniu pozostanie ładną puszystą pianą.
  5. Barwnik – do tego przepisu użyłam różowego barwnika w żelu. Możesz zamienić go na barwnik w proszku. Jeśli używasz parnika w żelu pamiętaj, aby dodać go tylko odrobinkę. Za duża ilość barwnika może zmienić konsystencję i strukturę bezy i Twoje ciasto nie wyjdzie jak powinno.
  6. Śmietana 36% – w tym przepisie będzie najlepsza. Jeśli zastąpisz ja na śmietanę 30% Twój krem może wyjść odrobinę rzadszy i mniej stabilny. Do ubijania śmietanka koniecznie musi być zimna, w innym wypadku może się łatwo zważyć.
  7. Mascarpone – użyj zimnego mascarpone, dzięki temu Twój krem ładniej się ubije.
  8. Cukier puder – jest najlepszą opcja do posłodzenia kremu. Zwykły cukier może się do końca nie rozpuścić.
  9. Truskawki – możesz zamienić je na wolne inne owoce. Najlepsze będą maliny, borówki, jeżyny, porzeczki, kiwi, marakuja lub mango.

Te zdjęcia “krok po kroku” mogą być pomocne:

Białka w temperaturze pokojowej delikatnie “podbij”. Następnie partiami dodawaj cukier. Po każdej partii miksuj na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Kiedy zużyjesz już cały cukier, do bezy dodaj łyżeczkę soku z cytryny lub octu, łyżeczkę skrobii ziemniaczanej i dwie solidne krople barwnika w żelu. Całość mieszaj kilka sekund tylko do połączenia.

Całą bezę wyłóż na narysowany na papierze do pieczenia okrąg. Rozprowadź ja równo po całym okręgu a następnie łyżeczką utwórz wzór, pociągając od zewnętrznej krawędzi do wewnątrz.

Bezę piecz przez 10 minut w temperaturze 130 stopni z termoobiegiem. Następnie temperaturę zmniejsz do 100 stopni i piecz dalej przez 90 minut. Po tym czasie beze zostaww piekarniku do całkowitego wystudzenia, dzięki czemu nie popęka.

Na środku bezy stukając metalową łyżeczką, zrób wgłębienie – dzięki temu uzyskasz więcej miejsca na krem.

Zimne składniki na krem ubij do uzyskania gładkiej masy. Gotowy krem wyłóż na środek bezy i uformuj. Następnie poukładaj owoce.

Najczęściej pojawiające się problemy:

Ile wcześniej mogę przygotować bezę?

Samą podstawę (bezę bez kremu) możesz upiec dzień wcześniej. Jednak krem postaraj się nałożyć najwcześniej w dniu, kiedy ma być spożywana.

Jak długo beza będzie nadawała się do jedzenia?

Od momentu przygotowania beza będzie dobra do jedzenia przez około 2-3 dni. Jednak z każdym dniem będzie coraz bardziej namakać kremem, a owoce mogą obsychać. Dlatego ten deser będzie najlepszy od razu po prygotowaniu.

Jaka jest różnica między tortem bezowym a bezą pavlovą?

Tort bezowy składa się z blatów beżowych, które są zupełnie wysuszone, a więc w pełni chrupkie. Pavlova jest bezą, która chrupiącą ma jedynie zewnętrzną skorupkę, a w środku jest puszystą pianką.

Z mojej bezy powyciskał cukier, co poszło nie tak?

Najprawdopodobniej podczas ubijania nie do końca rozpuściłeś cukier.

Moja beza ma całkowicie mokry spód, co poszło nie tak?

Najtrudniejsze w przygotowaniu bezy jest poznanie własnego piekarnika. Niestety często piekarniki pieką krzywo, albo wcale nie nagrzewają się do temperatury, którą wskazuje pokrętło. Jeśli Twoja beza wyjdzie mokra możesz spróbować ją jeszcze dosuszyć wstawiając ją do pieca na dodatkowe 30 minut. A przy następnej próbie zrobienia tego ciasta, od razu susz je dłużej, lub zwiększ temperaturę piekarnika o jakieś 10 stopni.

Moja beza się przypiekła, co poszło nie tak?

Problem dokładnie jak wyżej! Jednak w tym przypadku już nic nie poradzimy. A następnym razem ustaw na piekarniku temperaturę niższą o 10 stopni.

Walentynkowa beza pavlova

Walentynkowa beza pavlova

Porcje

6-8

porcji
Czas przygotowania

20

minut
Czas pieczenia

100

minut
Całkowity czas

120

minut

Nie istnieje chyba żadne inne ciasto, które byłoby zarówno zjawiskowe jak i stosunkowo nietrudne w wykonaniu. Przygotowując bezę nie musimy bawić się w żadne warstwy, obkładanie kremem czy inne techniczne zagwozdki. Ubijamy po prostu białka z cukrem, wstawiamy do piekarnika i przestajemy o nich myśleć. Potem wyjmujemy i deser jest prawie gotowy! Wystarczy dodać super prosty krem i trochę owoców. Zróbcie ją dla swojej ukochanej osoby na Walentynki. Obiecuję, że na pewno ucieszy się bardziej niż z kwiatów! Przecież nie ma niczego lepszego niż prezent, który można zjeść!

składniki

  • BEZA
  • 4 sztuki średnich białek, w temperaturze pokojowej (około 120 g)

  • 200 g cukru

  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu

  • 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej

  • 2-3 krople różowego lub czerwonego barwnika w żelu

  • KREM
  • 250 g śmietany 36%, zimnej

  • 250 g mascarpone, zimnego

  • 25 g cukru pudru

  • OWOCE
  • 250 g truskawek, umytych i pokrojonych w połówki lub ćwiartki

MEtoda

  • Ustaw piekarnik na 130 stopni z termoobiegiem.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia i odrysuj na niej okrąg o średnicy 16-18 cm. Pamiętaj, żeby papier przekręcić na drugą stronę, żeby długopis nie odznaczył się na Twojej bezie.
  • Przygotuj bezę. Do misy robota lub zwykłej dużej miski wlej 4 białka. Delikatnie je podbij aż otrzymasz luźną pianę. Następnie dodaj 1/5 cukru i ubijaj (w robocie lub mikserem ręcznym), aż ziarenka cukru w pełni się rozpuszczą. Następnie dodaj kolejną 1/5 cukru i ponownie ubijaj do rozpuszczenia cukru. Postępuj tak, aż zużyjesz cału cukier.
  • Zatrzymaj robota. Do ubitej bezy dodaj łyżeczkę soku z cytryny lub octu, łyżeczkę skrobii ziemniaczanej i 2-3 krople różowego lub czerwonego barwnika w żelu. Całość wymieszaj bardzo krótko, dosłownie 5 sekund, tylko do połączenia.
  • Odrobina bezy podklej rogi papieru na blaszce. Następnie wyłóż bezę na narysowany na papierze okrąg. Uformuj z niej orkągły kształt, następnie małą łyżeczką pociągaj od zewnątrz bezy po skosie, do samego środka, tworząc wzór.
  • Bezę wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 130 stoi w termoobiegiem. Po 10 minutach temperaturę zmień na 100 stopni i susz bezę kolejne 90 minut. Kiedy czas upłynie, wyłącz piekarnik, ale pozostaw w nim bezę do kompletnego wystudzenia. Dzięki temu jej powierzchnia nie popęka.
  • Kiedy beza już wystygnie. Przygotuj krem. Do miski odważ zimną śmietankę 36%, mascarpone i cukier puder. Całość ubij na jednolity puszysty krem.
  • Krem wyłóż na bezę (możesz zrobić najem roku wgłębienie stukając metalową łyżką, dzięki temu zmieści się w niej więcej kremu). Na kremie poukładaj owoce.
  • Serwuj od razu lub schowaj do lodówki. Beza będzie najsmaczniejsza i najładniejsza od razu po przygotowaniu.

PRZEPIS NA YOUTUBE

droga do sukcesu

  • Użyj świeżych białek w temperaturze pokojowej. Dzięki temu Twoja beza będzie miała więcej objętości i będzie stabilniejsza.
  • Do przygotowania kremu użyj zimnej śmietany i zimnego mascaprone. Dzięki temu Twój krem ładnie się ubije i nie zważy się.
Oceń ten przepis!

Similar Posts

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *