BLONDIE Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Blondie to super proste ciasto, które przygotujesz w dosłownie 10 minut. Jest idealną słodką alternatywą dla brownie. Nie ma w składzie kakao, ani ciemnej rozpuszczonej czekolady, a jego zestawienia smakowe często zawierają owoce.
Składniki i zamienniki:
- Masło – w tym przepisie przygotujesz z niego masło palone, dlatego nie jest możliwe, aby zamienić je na jakiekolwiek roślinne. Musi być to najprawdziwsze 82% masło.
- Cukier brązowy jasny – nadaje karmelowego posmaku w Blondie. Śmiało możesz wymienić go na zwykły, ale Twoje ciasto będzie wtedy nieco mniej ciekawe w smaku.
- Jaja – najlepiej w temperaturze pokojowej. Dzięki temu masa będzie się łatwiej mieszać i rozprowadzać.
- Mąka pszenna – użyj najzwyklejszej pszennej mąki tortowej lub uniwersalnej. W porządku będą typ 450, 500, 550, a nawet 600.
- Biała czekolada – w tym przepisie jest jej naprawdę sporo, dlatego użyj dobrej czekolady, lub po prostu takiej, jaką lubisz. Ja z tych sklepowych niezmiennie polecam białą czekoladę Fincarre z Lidla – ma dobry smak i jest idealna do wypieków. Z bardziej cukierniczych opcji polecam czekolady Chocovic, Lubeca lub Callebaut.
- Maliny – mogą być świeże lub mrożone. Jeśli używasz mrożonych – weź takie protokół z zamrażarki. W innym wypadku puszczą za dużo soku i Twoje Blondie będzie prezentowało się nieco brzydziej.
- Proszek do pieczenia – jest tu go naprawdę niewiele, ale dodaje odrobinę puszystości.
- Sól – przełamuje i podbija smaki.
TE ZDJĘCIA “KROK PO KROKU” MOGĄ BYĆ POMOCNE:
Pierwszym i najważniejszym etapem jest spalenie masła. Umieść je w niewielkim garnku i postaw na palniku na średniej/wysokiej mocy. Nie odchodź od garnka. W zależności od mocy Twojej kuchenki, masło w przeciągu 5 minut rozpuści się, zacznie “bąblować”, następnie będzie się mocno pienić. To podczas pienienia się na dnie garnka powstają przypalone drobinki, które są tym czego szukasz. Na tym etapie zdejmij garnek z palnika i odstaw na bok.
Palone masło przelej do dużej miski. Następnie dodaj brązowy cukier. Całość zamieszaj rózgą. Dodaj jaja – ponownie zamieszaj. Następnie mąkę, proszek do pieczenia i sól – zamieszaj. Na sam koniec wsyp pokrojoną białą czekoladą (lub czekoladowe dropsy). Wymieszaj.
Masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wielkości około 20×30 cm i wykosi brzegów minimum 2,5 cm. Ciasto na Blondie dokładnie rozprowadź. Po całości powbijaj maliny, tak, żeby znalazły się w każdym kawałku.
najczęściej pojawiające się problemy:
Czemu moje Blondie jest bardzo gęste podczas mieszania?
Ważne jest aby Twoje palone masło wciąż było ciepłe, a pozostałe składniki (głownie jaja) były w temperaturze pokojowej. Dzięki temu podczas mieszania Twoje masło nie zetnie się i masa nie zrobi się zbyt szybko za gęsta.
Czemu moje Blondie jest twarde po upieczeniu?
Po wyjęciu Blondie z lodówki będzie ono nieco twardsze. Wystarczy odczekać chwilę w temperaturze pokojowej, a zrobi się ono przyjemnie ciągnące i miękkie. Jeśli mimo odczekania wciąż jest ono za twarde, oznacza to, że prawdopodobnie zostało przepieczone.
Co zrobić aby nie przepiec Blondie?
W przepisie czas pieczenia podany jest jako 15-25 minut. W moim mocnym cukierniczym piekarniku Blondie w blaszce 20×30 cm piekę dokładnie 15 minut. W swoim domowym czas wydłużyłabym o 3 minuty, ponieważ z doświadczenia wiem, że piecze on słabiej. Jeśli Blondie upieczesz w podobnej wielkości formie – proponowałabym wyjąć je po 15 minutach i wbić w środek wykałaczkę. Jeśli wykałaczka wyjdzie obklejona ciastem – ale nie surowym, lejącym się – wtedy Blondie jest idealne. Jeśli jednak środek ciasta będzie ewidentnie surowy, włóż je spowrotem do piekarnika na dodatkowe 3 minuty.
Czy mogę zamienić dodatki w tym przepisie?
Pewnie! Jeśli nie lubisz malin – śmiało zastąp je truskawkami lub jagodami, a białą czekoladę wymień np. na ulubione orzechy.
BLONDIE Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
16
sztuk10
minut15
minut25
Blondie to super proste ciasto, które przygotujesz w dosłownie 10 minut. Jest idealną słodką alternatywą dla brownie. Nie ma w składzie kakao, ani ciemnej rozpuszczonej czekolady, a jego zestawienia smakowe często zawierają owoce.
składniki
160 g masła
300 g cukru brązowego jasnego
3 jaja, w temperaturze pokojowej
280 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
150 g białej czekolady, pokrojonej w kawałki wielkości mniej więcej 1 cm
120 g malin, świeżych lub mrożonych (prosto z zamrażarki)
MEtoda
- Piekarnik ustaw na 190 stopni z termoobiegiem.
- Masło wrzuć do niewielkiego garnka. Postaw na palniku na co najmniej średniej mocy. Poczekaj aż zacznie się rozpuszczać, następnie “bąblować”, a w końcu pienić. Podczas pienienia na dnie garnka powinny powstać brązowe przypalone drobinki i to jest właśnie to czego szukasz. Na tym etapie zdejmij garnek z palnika.
- Gorące palone masło przelej do większej miski. Dodaj 300 g brązowego cukru. Całość zamieszaj rózgą. Następnie dodaj jaja w temperaturze pokojowej i ponownie wymieszaj aż masa będzie gładka. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól i znowu wymieszaj. Dodaj pokrojoną czekoladę (lub dropsy czekoladowe) i po raz ostatni wymieszaj tylko do połączenia.
- Masę wylej na przygotowaną blaszkę o wymiarach 20×30 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadź po całej blaszce.
- W wylaną masę powbijaj maliny, tak, żeby były w każdym kawałku.
- Blondie wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wbij w środek wykałaczkę, żeby sprawdzić stan upieczenia ciasta. Wykałaczka powinna wyjść mokra, oblepiona ciastem, ale nie takim w pełni surowym, spływającym.
- Poczekaj aż ciasto dojdzie do temperatury pokojowej, a następnie włóż je do lodówki na minimum 3 godziny lub całą noc. Po takim czasie ciasto będzie się dobrze kroić. Jeśli chcesz, żeby było miększe, daj mu około 20 minut w temperaturze pokojowej przed jedzeniem.
PRZEPIS NA YOUTUBE
droga do sukcesu
- Zadbaj o przypalenie masła. To ono daje najwięcej smaku w tym przepisie.
- Pilnuj, aby nie przepiec Blondie! 15 minut w piekarniku powinno wystarczyć.