| | |

BLONDIE Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Blondie to super proste ciasto, które przygotujesz w dosłownie 10 minut. Jest idealną słodką alternatywą dla brownie. Nie ma w składzie kakao, ani ciemnej rozpuszczonej czekolady, a jego zestawienia smakowe często zawierają owoce.

Składniki i zamienniki:

  1. Masło – w tym przepisie przygotujesz z niego masło palone, dlatego nie jest możliwe, aby zamienić je na jakiekolwiek roślinne. Musi być to najprawdziwsze 82% masło.
  2. Cukier brązowy jasny – nadaje karmelowego posmaku w Blondie. Śmiało możesz wymienić go na zwykły, ale Twoje ciasto będzie wtedy nieco mniej ciekawe w smaku.
  3. Jaja – najlepiej w temperaturze pokojowej. Dzięki temu masa będzie się łatwiej mieszać i rozprowadzać.
  4. Mąka pszenna – użyj najzwyklejszej pszennej mąki tortowej lub uniwersalnej. W porządku będą typ 450, 500, 550, a nawet 600.
  5. Biała czekolada – w tym przepisie jest jej naprawdę sporo, dlatego użyj dobrej czekolady, lub po prostu takiej, jaką lubisz. Ja z tych sklepowych niezmiennie polecam białą czekoladę Fincarre z Lidla – ma dobry smak i jest idealna do wypieków. Z bardziej cukierniczych opcji polecam czekolady Chocovic, Lubeca lub Callebaut.
  6. Maliny – mogą być świeże lub mrożone. Jeśli używasz mrożonych – weź takie protokół z zamrażarki. W innym wypadku puszczą za dużo soku i Twoje Blondie będzie prezentowało się nieco brzydziej.
  7. Proszek do pieczenia – jest tu go naprawdę niewiele, ale dodaje odrobinę puszystości.
  8. Sól – przełamuje i podbija smaki.

TE ZDJĘCIA “KROK PO KROKU” MOGĄ BYĆ POMOCNE:

Pierwszym i najważniejszym etapem jest spalenie masła. Umieść je w niewielkim garnku i postaw na palniku na średniej/wysokiej mocy. Nie odchodź od garnka. W zależności od mocy Twojej kuchenki, masło w przeciągu 5 minut rozpuści się, zacznie “bąblować”, następnie będzie się mocno pienić. To podczas pienienia się na dnie garnka powstają przypalone drobinki, które są tym czego szukasz. Na tym etapie zdejmij garnek z palnika i odstaw na bok.

Palone masło przelej do dużej miski. Następnie dodaj brązowy cukier. Całość zamieszaj rózgą. Dodaj jaja – ponownie zamieszaj. Następnie mąkę, proszek do pieczenia i sól – zamieszaj. Na sam koniec wsyp pokrojoną białą czekoladą (lub czekoladowe dropsy). Wymieszaj.

Masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wielkości około 20×30 cm i wykosi brzegów minimum 2,5 cm. Ciasto na Blondie dokładnie rozprowadź. Po całości powbijaj maliny, tak, żeby znalazły się w każdym kawałku.

najczęściej pojawiające się problemy:

Czemu moje Blondie jest bardzo gęste podczas mieszania?

Ważne jest aby Twoje palone masło wciąż było ciepłe, a pozostałe składniki (głownie jaja) były w temperaturze pokojowej. Dzięki temu podczas mieszania Twoje masło nie zetnie się i masa nie zrobi się zbyt szybko za gęsta.

Czemu moje Blondie jest twarde po upieczeniu?

Po wyjęciu Blondie z lodówki będzie ono nieco twardsze. Wystarczy odczekać chwilę w temperaturze pokojowej, a zrobi się ono przyjemnie ciągnące i miękkie. Jeśli mimo odczekania wciąż jest ono za twarde, oznacza to, że prawdopodobnie zostało przepieczone.

Co zrobić aby nie przepiec Blondie?

W przepisie czas pieczenia podany jest jako 15-25 minut. W moim mocnym cukierniczym piekarniku Blondie w blaszce 20×30 cm piekę dokładnie 15 minut. W swoim domowym czas wydłużyłabym o 3 minuty, ponieważ z doświadczenia wiem, że piecze on słabiej. Jeśli Blondie upieczesz w podobnej wielkości formie – proponowałabym wyjąć je po 15 minutach i wbić w środek wykałaczkę. Jeśli wykałaczka wyjdzie obklejona ciastem – ale nie surowym, lejącym się – wtedy Blondie jest idealne. Jeśli jednak środek ciasta będzie ewidentnie surowy, włóż je spowrotem do piekarnika na dodatkowe 3 minuty.

Czy mogę zamienić dodatki w tym przepisie?

Pewnie! Jeśli nie lubisz malin – śmiało zastąp je truskawkami lub jagodami, a białą czekoladę wymień np. na ulubione orzechy.

BLONDIE Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

BLONDIE Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Porcje

16

sztuk
Czas przygotowania

10

minut
Czas pieczenia

15

minut
Całkowity czas

25

Blondie to super proste ciasto, które przygotujesz w dosłownie 10 minut. Jest idealną słodką alternatywą dla brownie. Nie ma w składzie kakao, ani ciemnej rozpuszczonej czekolady, a jego zestawienia smakowe często zawierają owoce.

składniki

  • 160 g masła

  • 300 g cukru brązowego jasnego

  • 3 jaja, w temperaturze pokojowej

  • 280 g mąki pszennej

  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 150 g białej czekolady, pokrojonej w kawałki wielkości mniej więcej 1 cm

  • 120 g malin, świeżych lub mrożonych (prosto z zamrażarki)

MEtoda

  • Piekarnik ustaw na 190 stopni z termoobiegiem.
  • Masło wrzuć do niewielkiego garnka. Postaw na palniku na co najmniej średniej mocy. Poczekaj aż zacznie się rozpuszczać, następnie “bąblować”, a w końcu pienić. Podczas pienienia na dnie garnka powinny powstać brązowe przypalone drobinki i to jest właśnie to czego szukasz. Na tym etapie zdejmij garnek z palnika.
  • Gorące palone masło przelej do większej miski. Dodaj 300 g brązowego cukru. Całość zamieszaj rózgą. Następnie dodaj jaja w temperaturze pokojowej i ponownie wymieszaj aż masa będzie gładka. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól i znowu wymieszaj. Dodaj pokrojoną czekoladę (lub dropsy czekoladowe) i po raz ostatni wymieszaj tylko do połączenia.
  • Masę wylej na przygotowaną blaszkę o wymiarach 20×30 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadź po całej blaszce.
  • W wylaną masę powbijaj maliny, tak, żeby były w każdym kawałku.
  • Blondie wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wbij w środek wykałaczkę, żeby sprawdzić stan upieczenia ciasta. Wykałaczka powinna wyjść mokra, oblepiona ciastem, ale nie takim w pełni surowym, spływającym.
  • Poczekaj aż ciasto dojdzie do temperatury pokojowej, a następnie włóż je do lodówki na minimum 3 godziny lub całą noc. Po takim czasie ciasto będzie się dobrze kroić. Jeśli chcesz, żeby było miększe, daj mu około 20 minut w temperaturze pokojowej przed jedzeniem.

PRZEPIS NA YOUTUBE

droga do sukcesu

  • Zadbaj o przypalenie masła. To ono daje najwięcej smaku w tym przepisie.
  • Pilnuj, aby nie przepiec Blondie! 15 minut w piekarniku powinno wystarczyć.
Oceń ten przepis!

Similar Posts