| |

MUFFINY Z BORÓWKAMI

Blueberry muffins to chyba jeden z ulubionych słodkich dodatków do śniadań w Stanach. Są przyjemnie słodkie i wilgotne, a borówki nadają im kwaskowatego posmaku. Będą idealnym drugim śniadaniem do szkoły czy do pracy, ale też perfekcyjną słodką przekąską do wieczornego filmu!

Składniki i Zamienniki:

  1. Mąka – muffiny z tego przepisu bazują na klasycznej mące pszennej do ciast, najlepiej typ 450, 500 lub 550. Dzięki temu wychodzą takie lekkie i puszyste! Próbowałam odtworzyć ten przepis też na mieszankach mąk bezglutenowych i również wychodzi bez zarzutu! Nie polecam jedynie cięższych, pełnoziarnistych opcji.
  2. Masło – nadaje pysznego maślanego smaku. Jeśli chcesz możesz zamienić je na inny tłuszcz roślinny – na pewno też wyjdą, będą jedynie nieco inaczej smakować.
  3. Cukier – do tego przepisu sprawdzi się chyba każdy możliwy. Jednak do uzyskania autentycznego smaku polecam użyć klasycznego cukru.
  4. Maślanka – jest chyba jednym z bardziej ulubionych mokrych składników w pieczeniu w Stanach Zjednoczonych. Dodają jej wszędzie, dlatego sama się z nią tak mocno polubiłam. Sama w sobie jest kwaśna więc fajnie przełamuje słodycz ciasta. Ale bez problemu możecie zamienić ją na kefir lub jakieś mleko, także roślinne! Jeśli jednak zdecydujesz się użyć jakiegoś bardzo rzadkiego płynu dodaj go o 50 g mniej.
  5. Jaja – sprawiają, że nasze ciasto jest spójne i nadają mu delikatnej struktury.
  6. Proszek do pieczenia – sprawia, że muffiny równo rosną. Nie zamieniajcie go w tym przepisie na sodę! Soda byłaby tu zbyt wyczuwalna, a muffiny mogłyby zrobić się niejadalne.
  7. Borówki – idealnie pasują do tego ciasta, ale prawda jest taka, że możecie je wymienić na dowolne sezonowe owoce i też będzie pysznie. Polecam maliny, pokrojone truskawki, jeżyny, porzeczki, brzoskwinie pokrojone w nieduże kawałki.
  8. Sól – przełamuje słodycz i wydobywa smak!

Te zdjęcia “krok po kroku” mogą być pomocne:

Ciasto na muffiny przygotowujemy metodą – łączymy składniki mokre, łączymy składniki suche, a potem mieszamy wszystko razem. Jednak, żeby zapobiec ewentualnemu ścięciu się masła i postaniu grudek w cieście. odrobinę zmodyfikowałam proces robienia.

W średniej lub dużej misce rozpuść masło. Następie dodaj do niego cukier i energicznie wymieszaj. Dodaj jaja, dokładnie wymieszaj. Dolej maślankę i ponownie energicznie wymieszaj. Pomoże to zapobiec powstaniu grudek.

Do wymieszanych mokrych składników odważ wszystkie suche i całość wymieszaj do powstania prawie jednolitej masy. Wsyp borówki i delikatnie zamieszaj jeszcze kilka razy.

Składniki na kruszonkę możesz wymieszać ręcznie lub mikserem ręcznym.

Jeśli nie masz papilotek do muffinów z łatwością zrobisz je sam z papieru do pieczenia, Wytnij kwadraty o boku minimum 15 cm (im będą większe tym pomieszczą więcej ciasta i nasze muffiny będą bardziej okazałe). Poszukaj w domu naczynia, które idealnie pasuje do wgłębienia w Twojej foremkę na muffiny. Następnie tym naczyniem, dociśnij papierek. Utworzą się zagięcia, które możesz utrwalić jeszcze dogniatając je palcami.

NAJCZĘŚCIEJ pojawiające się problemy:

Dlaczego moje muffiny są zakalcami?

Prawdopodobnie ich nie dopiekłeś. W moim piekarniku muffiny przebywały prawie pół godziny. Wiele niestety zależy od naszego sprzętu ale też od wielkości naszych wypieków. Jeśli zrobisz mniej muffinów ale będą większe – na pewno będą musiały piec się dłużej. Najlepszą metodą jest sprawdzanie ich. Najpierw po 20 minutach. Wbij w nie patyczek, jeśli wyjdzie suchy – są gotowe, jeśli wyjdzie oblepiony ciastem daj im kolejne 5 minut i znowu sprawdź.

Druga opcja to przemieszanie ciasta. Ciasta tego typu nie lubią być zbyt długo mieszane. Mają być maksymalnie delikatne, rozpadające się jak piaskowa babka, a nie zbite jak chleb. Dlatego zdecydowanie polecam mieszać krócej niż podpowiada nam intuicja!

W moim cieście są duże grudki masła, czy da się do naprawić?

Niestety na to już za późno. Wciąż możesz spróbować upiec muffiny, ale istnieje duże ryzyko, że coś będzie z nimi nie tak. Prawdopodobnie będą zakalcem. Ale smacznym zakalcem!

Dlatego tak ważne jest, żeby mieszać wszystko po kolei zgodnie z recepturą.

Jeśli jednak masz już takie ciasto z grudkami, ale nie chcesz go piec – jest na to rada! Rozgrzej patelnię, a ciasto wykorzystaj smażąc jako puszyste pancakes. Idealnie się nada!

Dlaczego wszystkie borówki opadły na dno muffinów?

Dzieje się tak, jeśli owoce, których użyłeś były duże. Wtedy są zbyt ciężkie w porównaniu do Twojego ciasta i podczas pieczenia opadają na dno. Do muffinów najlepiej kupić borówki niewielkich rozmiarów. Możesz je też poprzekrawać na pół. Jeśli zdecydujesz się użyć w tym przepisie innych owoc pamiętaj, że także nie mogą być zbyt duże.

Jak długo mogę przechowywać muffiny?

Ciasto na muffiny jest dosyć tłuste, dlatego nie sczerstwieje tak szybko. W szczelnie zamykanym pojemniku przechowuj je do 2-3 dni, a w lodówce do nawet 5. Jeśli będziesz chciał zjeść takiego muffina z lodówki, wrzuć go do mikrofali na 10 sekund lub do opiekacza na jakieś 2 minuty, będzie jak nowy.

Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

Porcje

6-9

porcji
Czas przygotowania

10

minut
Czas pieczenia

30

minut
Całkowity czas

40

minut

Blueberry muffins to chyba jeden z ulubionych słodkich dodatków do śniadań w Stanach. Są przyjemnie słodkie i wilgotne, a borówki nadają im kwaskowatego posmaku. Będą idealnym drugim śniadaniem do szkoły czy do pracy, ale też perfekcyjną słodką przekąską do wieczornego filmu!

składniki

  • CIASTO
  • 60 g masła, rozpuszczonego

  • 150 g cukru

  • 2 jaja

  • 290 g maślanki

  • 265 g mąki pszennej

  • 3 małe łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 200 g borówek

  • KRUSZONKA
  • 60 g masła, w temperaturze pokojowej

  • 50 g cukru

  • 100 g mąki pszennej

MEtoda

  • Ustaw piekarnik na 175 stopni z termoobiegiem.
  • W większej misce rozpuść masło do przygotowania ciasta na muffiny. Dodaj do niego cukier i dokładnie wymieszaj łyżką lub szpatułką. Następnie dodaj jaja i wymieszaj. Wlej maślankę i ponownie wymieszaj
  • Do miski z Twoją płynną masą odważ mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość połącz do konsystencji prawie gładkiej masy. Wsyp umyte borówki i połącz je delikatnie z masą.
  • Przygotuj kruszonkę. Do średniej miski odważ masło w temperaturze pokojowej, cukier i mąkę. Całość mieszaj rękoma rozcierając masło między palcami, aż mieszanka zacznie przypominać konsystencją kruszonkę.
  • Przygotuj klasyczną foremkę na babeczki (taką gdzie dno jednej ma mniej więcej 5,5 cm). Wypełnij ją papilotkami, a następnie napełnił każdą do 3/4 wysokości a na wierzchu obsyp obficie kruszonką. Ilość muffinów jaka Ci wyjdzie jest mocno zależna od wysokości Twoich papilotek.
  • Wstaw formę do piekarnika i piecz około 20-30 minut lub do zarumienienia się babeczek. Najlepiej jeśli po około 20 minutach sprawdzisz je patyczkiem.

PRZEPIS NA YOUTUBE

droga do sukcesu

  • Mieszaj składniki po kolei, zgodnie z przepisem. Dzięki temu ładnie się połączą, a Ty zyskasz idealną strukturę ciasta.
  • Postaraj się nie mieszać gotowej już masy za długo. Lepiej, żeby wydawała się lekko niedomieszana, niż żeby była przemieszana. Przemieszane ciasto może skutkować zakalcem.
Oceń ten przepis!

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *