CHRUPIĄCY BLOK CZEKOLADOWY
Blok czekoladowy to deser, który wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem. Jego mleczny, słodki smak przywołuje dobre wspomnienia, ale niektórym może wydawać się nieco nudny. Dlatego też przychodzę z pomocą i pokażę Ci jak uatrakcyjnić smak klasycznego bloku!
Składniki i Zamienniki:
- Mleko w proszku – użyj mleka w proszku “pełnego”, a więc takiego zawierającego 26-27% tłuszczu. Nie polecam używać mleka w proszku w granulacie, bo może się nie rozpuścić.
- Cukier – w klasycznych przepisach na blok znajdziesz cukier zwykły i tu też polecam użyć właśnie takiego. Jeśli chcesz jednak zmienić trochę smak bloku możesz część cukru zastąpić innym na przykład jasnym brązowym, kokosowym czy muscovado.
- Kakao – użyć naturalnego niesłodzonego kakao. To ono nadaje czekoladowy smak naszemu blokowi, ale także przełamuje jego słodycz.
- Masło – nadaje przyjemnie maślanego posmaku, ale jeśli zamienisz je na jakiś tłuszcz roślinny też będzie smacznie.
- Orzechy włoskie – osobiście te lubię najbardziej w bloku ze względu na innych delikatną goryczkę, która według mnie bardzo dobrze współgra z tak słodkim deserem. Ale bez żadnego problemu możesz zamienić je na jakiekolwiek inne. Robiłam ten blok z orzechami laskowymi, pekanami, pistacjami, orzechami makadamia i zawsze wychodzi pysznie!
- Żurawina – nadaje dodatkowej struktury w bloku, ale także – jak większość wymienionych tu składników! – przełamuje jego słodycz. Żurawinę możesz zastąpić dowolnymi suszonymi owocami. Nadadzą się rodzynki, morele, śliwki, a nawet liofilizowane maliny czy truskawki.
- Precle – ze względu na ich słony posmak miło współgrają ze słodyczą bloku, ale jeśli blok czekoladowy kochasz w klasycznym zestawieniu z herbatnikami – nie krępuj się i ich użyj! Fajnie sprawdzą się też słone krakersy!
- Sól – przełamuje słodycz.
te zdjęcia “krok po kroku” mogą być pomocne:
Surowe orzechy wymieszaj z białkiem, trzema dużymi łyżkami cukru i szczyptą soli. Całość wyłóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Piecz 10 minut temperaturze 175 stopni z termoobiegiem. Po 10 minutach wyjmij i dokładnie przemieszaj, żeby orzechy ładnie się oblepiły. Piecz dodatkowe 10 minut lub do zarumienienia orzechów. Keksówkę wyłóż papierem i na dno wysyp gotowe, karmelizowane orzechy.
Do garnka odważ masło, wodę, cukier i kakao. Podgrzewaj aż masło się rozpuści a całość będzie przypominać gładki syrop. Dodaj całe mleko w proszku i przy pomocy miksera ręcznego lub rózgi dokładnie wszystko wymieszaj.
Następnie dodaj wszystkie wybrane dodatki i całość wymieszaj łyżką lub szpatułką. Wyłóż partiami na przygotowaną keksówkę tak, żeby nie poprzesuwać orzechów. Następnie masę mocno dociśnij i gotowy blok odstaw do stężenia.
NAJCZĘŚciej pojawiające się problemy:
Czemu w moim bloku są grudki z mleka w proszku?
Czasami mleko w proszku, które kupisz może być odrobinę bardziej zbrylone. Możesz przesiać je przez sitko, ale najłatwiejszym sposobem na zapobieganie grudkom w bloku jest mieszanie go mikserem ręcznym lub rózgą. Pomoże to w dokładnym rozbiciu ewentualnych grudek i Twoja masa będzie w pełni gładka.
Jak długo mogę przechowywać blok?
W szczelnie zamykanym pojemniku blok przechowywać można do 3-4 dni w temperaturze pokojowej lub do tygodnia w lodówce.
CHRUPIĄCY BLOK CZEKOlADOWY
10-12
porcji15
minut25
minut40
minutBlok czekoladowy to deser, który wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem. Jego mleczny, słodki smak przywołuje dobre wspomnienia, ale niektórym może wydawać się nieco nudny. Dlatego też przychodzę z pomocą i pokażę Ci jak uatrakcyjnić smak klasycznego bloku!
składniki
- CHRUPIĄCE ORZECHY
100 g orzechów włoskich
1 białko jaja
3 duże łyżki cukru
szczypta soli
- BLOK
250 g masła
125 g wody
330 g cukru
500 g mleka w proszku
5 dużych łyżek kakao, około 30 g
200 g precli
150 g orzechów włoskich, uprażonych w piekarniku
100 g żurawiny
MEtoda
- Ustaw piekarnik na 175 stopni z termoobiegiem.
- Do miski zważ 100 g surowych orzechów włoskich, 1 białko, 3 duże łyżki cukru i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj i wyrzuć na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszaj, tak, żeby orzechy ładnie się oblepiły. Następnie wstaw do piekarnika na dodatkowe 10 minut lub do przyrumienienia.
- Klasyczną keksówkę o wymiarze około 30×10 cm wyłóż papierem (dno i boki). Wsyp do niej skarmelizowane upieczone orzechy włoskie i rozprowadź równo po całym dnie formy.
- Do dużego garnka odważ masło, wodę, cukier i kakao. Całość podgrzewaj na średnim ogniu aż masło się rozpuści a całość będzie wyglądać jak gładki syrop.
- Do syropy wrzuć na raz całe mleko w proszku i całość wymieszaj dokładnie mikserem ręcznym lub rózgą. Następnie dodaj prażone orzechy włoskie* (150 g), żurawinę i precle. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub szpatułka
*Aby uprażyć orzechy wrzuć je na blaszkę i wstaw do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 15 minut lub do przyrumienienia. - Masę wyłóż partiami na wcześniej przygotowaną keksówkę z karmelizowanymi orzechami, tak, żeby orzechy nie poprzesuwały się. Następnie dociśnij masę od góry.
- Gotowy blok odstaw do stężenia na około 5 godzin w temperaturze pokojowej lub 2 godziny do lodówki.
PRZEPIS NA YOUTUBE
droga do sukcesu
- Podczas mieszania masy koniecznie użyj miksera ręcznego lub rózgi. Dzięki temu unikniesz grudek!