PUMPKIN SPICE LATTE
Od wielu lat jestem fanką starbucksowych klasyków, a kiedy przychodzi jesień zawsze biegnę po ich kultowe Pumpkin Spice Latte. To jedno z moich guilty pleasures. Kocham ten słodki, korzenny napój z dodatkiem kawy! Świadomie nie nazywam go “kawą”, bo znam wielu kawoszy, którzy obraziliby się za takie określenie 😀 Moja mikro obsesja doprowadziła mnie do wielu prób odtworzenia syropu, którego używają w Starbucksie. I w końcu mogę napisać : MAM TO! Zapraszam Was do zrobienia idealnego Pumpkin Spice Latte w Waszej kuchni!
Składniki i zamienniki:
- Puree z dyni – najlepsze do słodkich przepisów będzie takie przygotowane z dyni Hokaido lub Piżmowej. Mają one najgęstszy miąższ i są najbardziej kremowe. Dodatkowym atutem jest to, że możecie blendować je ze skórą. Jak zrobić puree? Odsyłam Cię do mojego przepisu:
- Cukier – ja używam zwyklego, ale jeśli lubisz, możesz zastąpić go jasnym brązowym. Jednak ilość przypraw w przepisie przyćmiewa smak brązowego cukru, dlatego tutaj użycie go wydaje mi się zbędne.
- Przyprawy – w przepisie użyte zostały przyprawy w proszku, a dokładnie cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki i kardamon. Żeby uzyskać smak starbucksowego napoju nie możecie pominąć żadnej z przypraw.
- Mleko – do zaparzenia kawy wybierz dowolne, Twoje ulubione.
- Kawa – najlepszy napój osiągniesz, jeśli użyjesz dobrej jakościowo kawy. Idealnie sprawdzi się tutaj podwójne espresso, ale nada się też dobra, mocna kawa przelewowa.
- Śmietanka kremówka – 30% lub 36%. Dodajemy do niej odrobinę cukru pudru i ubijamy na sztywną. Ważne, żeby do ubicia była zimna, prosto z lodówki. Jeśli nie jesteś fanem bitej śmietany, ten krok możesz śmiało pominąć.
TE ZDJĘCIA “KROK PO KROKU” MOGĄ BYĆ POMOCNE:
Do niewielkiego garnka odważ wszystkie składniki potrzebne do przygotowania syropu: puree z dyni, cukier, wodę i przyprawy. Postaw na kuchence i na średnim/wysokim ogniu gotuj aż całość doprowadzisz do wrzenia, i tak stale mieszając gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Syrop przelej przez sitko, dokładnie przecierając go.
Przygotuj składniki do Pumkin Spice Latte. Pierwszej kolejności ubij zimną śmietankę kremówkę z cukrem pudrem, aż zesztywnieje. Przełóż do rękawa cukierniczego ze sporą tylką gwiazdką.
W szklance podgrzej 100 g mleka. Jeśli masz urządzenie do spieniania, możesz go użyć. Zaparz podwójne espresso lub 60-100 ml mocnej, dobrej kawy.
Do dużego kubka (objętość minimum 300 ml) wlej zaparzoną kawę, a następnie wlej do niej 30 g syropu Pumpkin Spice. Zamieszaj. Dolej gorące mleko, a całość wykończ bitą śmietaną.
najczęściej pojawiające się problemy:
Czemu mój syrop dyniowy tak trudno przechodzi przez sito?
Twoje puree z dyni było za słabo zblendowane. Na tym etapie syrop, bez przelewania przez sito, umieść w wysokim, wąskim naczyniu, włóż do niego blender ręczny i zblenduj całość jeszcze raz, bardzo dokładnie.
Jak przechowywać syrop Pumpkin Spice?
Syrop przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku. W lodówce może stać do 2 tygodni, a w zamrażalniku w temperaturze -21 stopni nawet do 6 miesięcy.
PUMPKIN SPICE LATTE
15-20
porcji10
minut5
minut15
Od wielu lat jestem fanką starbucksowych klasyków, a kiedy przychodzi jesień zawsze biegnę po ich kultowe Pumpkin Spice Latte. To jedno z moich guilty pleasures. Kocham ten słodki, korzenny napój z dodatkiem kawy! Świadomie nie nazywam go “kawą”, bo znam wielu kawoszy, którzy obraziliby się za takie określenie 😀 Moja mikro obsesja doprowadziła mnie do wielu prób odtworzenia syropu, którego używają w Starbucksie. I w końcu mogę napisać : MAM TO! Zapraszam Was do zrobienia idealnego Pumpkin Spice Latte w Waszej kuchni!
składniki
- Syrop Pumpkin Spice
130 g puree z dyni
300 g cukru
180 g wody
1 i 1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki goździków
- Pozostałe składniki do przyrządzenia jednego napoju Pumpkin Spice Latte:
60-100 g świeżo zaparzonej mocnej, dobrej kawy (najlepiej podwójne espresso)
100 g mleka
100 g śmietanki kremówki 30% lub 36%
5 g cukru pudru
cynamon do dekoracji
MEtoda
- Przygotuj syrop Pumpkin Spice. Do niewielkiego garnka włóż puree z dyni, cukier, wodę i przyprawy. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty. Przelej przez sitko, żeby pozbyć się ewentualnych grudek z dyni.
- Przygotuj składniki na Pumpkin Spice Latte.
- Ubij zimną śmietanką kremówkę z cukrem pudrem, aż stanie się sztywna. Przełóż do rękawa cukierniczego z Tylką gwiazdką. Jeśli nie masz, bitą śmietaną zawsze możesz nałożyć po prostu łyżką 🙂
- Zaparz podwójne espresso lub 60-100 g mocnej kawy przelewowej.
- Podgrzej 100 g mleka i ewentualnie spień je lekko, jeśli masz urządzenie do spieniania.
- Do sporego kubka (o objętości minimum 300 ml) wlej 30 g przygotowanego wcześniej syropu Pumkin Spice. Dolej gorącą kawę i zamieszaj. Całość zalej mlekiem i wykończ bitą śmietaną. Możesz posypać także cynamonem.
PRZEPIS NA YOUTUBE
droga do sukcesu
- Pamiętaj, żeby przed użyciem syropu Pumpkin Spice, zawsze go najpierw zamieszać. Dynia lubi osiadać na dnie.
- Użyj dobrej jakościowo kawy, dzięki temu otrzymasz przepyszny napój!