ŚWIĄTECZNA KONFITURA ŻURAWINOWA
Zrobienie domowej konfitury żurawinowej zajmie Ci jakieś 20 minut, a efekt będzie nieporównywalnie lepszy od tego co możesz dostać gotowe w sklepach. Ta konfitura jest idealnie słodko-kwaśna, a jej smak dopełnia akcent skórki pomarańczy. Posłuży jako wspaniały dodatek do sernika, wykwintnego tortu, ale możesz jej użyć również w słonych potrawach, do pieczeni czy wegańskiego pasztetu. Polecam ją również jako dodatek do kanapek, najlepiej takich z twarożkiem!
Składniki i zamienniki:
- Żurawina – do tego przepisu sprawdzi się jedynie świeża żurawina. Dostaniesz ją w sieciowych sklepach typu Lidl/Biedronka/Kaufland przez cały grudzień. Tutaj nie sprawdzi się użycie żurawiny suszonej.
- Cukier – użyj zwykłego białego cukru. Jeśli chcesz dodać lekko karmelowego smaku, możesz zamienić go na jasny brązowy.
- Woda – służy do otrzymania odpowiedniej gęstości. Jeśli Twoja konfitura wyjdzie za gęsta, dodaj odrobinę więcej wody. Pamiętaj, że konfitura po wystygnięciu zawsze zgęstnieje.
- Skórka z pomarańczy – podkreśla smak żurawiny. Jeśli chcesz przyprawić swoją konfiturę inaczej, śmiało dodaj np. skórkę z cytryny, odrobinę cynamonu lub przyprawy do piernika.
TE ZDJĘCIA “KROK PO KROKU” MOGĄ BYĆ POMOCNE:
Do garnka włóż połowę żurawiny, wlej wodę, dodaj cukier i skórkę pomarańczy.
Całość gotuj na średnim ogniu często mieszając tak, żeby konfitura się nie przypaliła. Najlepiej miękką szpatułką, która pozwoli Ci na idealne zbieranie owoców z dna garnka.
Po około 5-10 minutach owoce rozpadną się, a całość zgęstnieje. Wtedy dodaj go garnka pozostałą część żurawiny. Gotuj na średnim ogniu jeszcze 3 minuty, aby świeżo dodane owoce nabrały temperatury. Pamiętaj o mieszaniu.
najczęściej pojawiające się problemy:
Dlaczego moja konfitura jest bardzo gęsta po zastygnięciu?
Prawdopodobnie gotowałeś ją odrobinę za długo i zdążyło wyparować większość płynu. Jeśli chcesz rozrzedzić konfiturę, wrzuć ją spowrotem do garnka, dolej odrobinę wody i podgrzej, żeby całość się dobrze połączyła.
Czy mogę zrobić słodsza konfiturę?
Jeśli lubisz słodsze konfitury, do przepisu śmiało dodaj więcej cukru. A jeśli chcesz, aby Twoja konfitura była bardziej kwaśna – zredukuj ilość cukru.
Do czego mogę użyć konfitury?
Idealnie pasuje jako dodatek do ciast. Polecam ją najbardziej na serniku lub na bezie. Będzie pyszna także do naleśników, placków, słodkiej bułki czy kanapki. W święta sprawdzi się jako dodatek do pieczeni, wegańskich pasztetów, a jeśli lubisz górskie klimaty, kup oscypka, zgrilluj go na patelni lub w opiekaczu i jedz z łyżką tej konfitury. Dla mnie to smak ferii zimowych!
Jak długo mogę przechowywać konfiturę?
Konfiturę przechowuj w lodówce do 5 dni, a w zamrażarce do miesiąca.
ŚWIĄTECZna KONFITURA ŻURAWINOWA
300
ml5
minut20
minut25
Zrobienie domowej konfitury żurawinowej zajmie Ci jakieś 20 minut, a efekt będzie nieporównywalnie lepszy od tego co możesz dostać gotowe w sklepach. Ta konfitura jest idealnie słodko-kwaśna, a jej smak dopełnia akcent skórki pomarańczy. Posłuży jako wspaniały dodatek do sernika, wykwintnego tortu, ale możesz jej użyć również w słonych potrawach, do pieczeni czy wegańskiego pasztetu. Polecam ją również jako dodatek do kanapek, najlepiej takich z twarożkiem!
składniki
200 g świeżej żurawiny
100 g cukru
100 g wody
skórka z jednej pomarańczy
MEtoda
- Do garnka włóż połowę żurawiny, wlej wodę, dodaj cukier i skórkę z pomarańczy.
- Gotuj na średnim ogniu często mieszając. Po około 5-10 minutach konfitura zgęstnieje.
- Dosyp do garnka pozostałą część świeżej żurawiny. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez maksymalnie 5 minut, tak, żeby świeżo dosypane owoce nabrały temperatury, ale, żeby całkowicie się nie rozpadły.
- Przełóż do zmykanego pojemnika lub słoika i przechowuj w lodówce.
droga do sukcesu
- Podczas robienia konfitury postaraj się nie odchodzić od garnka. Robi się ona naprawdę szybko i łatwo jest ją przypalić. Dlatego bardzo ważne jest mieszanie jej podczas gotowania.