|

JESIENNA GRANOLA CYNAMONOWA

Pewnie w poszukiwaniu szybkiej opcji na śniadanie, każdy z nas czasem sięga po sklepowe musli lub płatki na mleko. Często nie jesteśmy świadomi jak łatwo i szybko moglibyśmy przygotować sobie znacznie zdrowszy zamiennik w naszej kuchni. I tu przychodzę do Was z moim przepisem na idealnie chrupiącą, “nie za słodką” granolę z jesiennymi dodatkami! Możecie przechowywać ją dobre kilka tygodni, co ułatwi i zdecydowanie umili Wam śniadania w tę niewdzięczną i szarą porę roku. #nielubięzimna

Składniki i zamienniki:

  1. Płatki owsiane – użyj płatków owsianych górskich. Są zdrowsze, a ich większy rozmiar zapewni, że Twoja granola będzie przyjemnie chrupać.
  2. Cukier brązowy jasny – nadaje karmelowego posmaku, ale jeśli chcesz możesz użyć także zwykłego.
  3. Glukoza – to ona jest składnikiem najbardziej odpowiedzialnym za chrupkość granoli. Jeśli nie masz glukozy polecam zaopatrzyć się w mały pojemniczek na przykład na allegro. Naprawdę przydaje się do wielu przepisów, a jej data przydatności jest bardzo długa. Jeśli jednak nie ma szans, że glukozę zdobędziesz przez przygotowywaniem granoli i na już potrzebujesz jakiegoś zamiennika, zamień ją płynnym miodem lub syropem kukurydzianym.
  4. Miód – nadaje jesiennych nut smakowych granoli.
  5. Orzechy i pestki – w tym przepisie wybrałam migdały, pestki dyni i słonecznika, ale możesz zamienić je na dowolne inne, Twoje ulubione. Dla mnie, mój wybór sprawia, że granola wychodzi bardzo klasyczna i według mnie wszystko w niej współgra.
  6. Żurawina – ja wybieram taką suszoną i słodzoną, ale możecie wybrać w jej konto, coś co bardzie lubicie. Żurawina idealnie komponuje się z wybranymi przeze mnie pestkami i migdałami. Nadaje też dodatkowej słodyczy granoli, która sama w sobie nie jest zabójczo słodka. Fajnie sprawdzają się tu także rodzynki!
  7. Olej – odpowiedzialny jest on za idealne połączenie się wszystkich składników i ma również duży wpływ na chrupkość. Ja używam rzepakowego, bo według mnie ma najbardziej neutralny smak, ale można zastąpić go dowolnym ulubionym. Najbardziej polecam słonecznikowy lub kokosowy (rozpuszczony).
  8. Przyprawy – w przepisie wybrałam cynamon i imbir. Dla mnie nie ma niczego bardziej jesiennego!
  9. Sól – przełamuje i podbija smaki. Nie wyobrażam sobie nie dodać jej do przepisu, która zawiera w sobie jakiekolwiek orzechy.

TE ZDJĘCIA “KROK PO KROKU” MOGĄ BYĆ POMOCNE:

W średniej wielkości misce odważ wszystkie płynne składniki: olej, miód i glukozę. Zamieszaj i do tej samej miski wrzuć odmierzone przyprawy, sól i cukier brązowy. Ponownie wymieszaj.

Następnie do miski wsyp płatki owsiane i mieszankę orzechów i pestek. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Dla mnie łatwiej jest zrobić to rękoma.

Granolę przesyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadź na płasko i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, z termoobiegiem. Piecz około 20-25 minut, mieszając dokładnie całość co 7-10 minut, żeby równo się przypiekło. Po upieczeniu i przestygnięciu połam na mniejsze kawałki, dosyp żurawinę i wymieszaj.

najczęściej pojawiające się problemy:

Czemu moje orzechy się przypaliły?

Każdy rodzaj orzecha ma nieco inny czas pieczenia. Jeśli złamiesz orzechy na inne, po około 15 minutach pieczenia wyjmij jednego z piekarnika i zobacz czy przypadkiem nie jest już idealnie uprażony.

Jak przechowywać granolę?

Twoja granola będzie idealnie chrupka tylko jeśli będziesz przechowywać ją w szczelnie zamykanym pojemniku lub słoiku. W innym wypadku może łapać wilgoć i utraci swój największy atut.

Gotową granolę możesz przechowywać tak “zapakowaną” w temperaturze pokojowej nawet do 3-4 tygodni.

Z czym najlepiej jeść granolę?

Ja najbardziej lubię ją z jogurtem naturalnym, z roślinnym mlekiem lub serkiem wiejskim. Często dorzucam też garść pokrojonych sezonowych owoców.

JESIENNA GRANOLA CYNAMONOWA

JESIENNA GRANOLA CYNAMONOWA

Porcje

15

porcji
Czas przygotowania

10

minut
Czas pieczenia

25

minut
Całkowity czas

35

Pewnie w poszukiwaniu szybkiej opcji na śniadanie, każdy z nas czasem sięga po sklepowe musli lub płatki na mleko. Często nie jesteśmy świadomi jak łatwo i szybko moglibyśmy przygotować sobie znacznie zdrowszy zamiennik w naszej kuchni. I tu przychodzę do Was z moim przepisem na idealnie chrupiącą, “nie za słodką” granolę z jesiennymi dodatkami! Możecie przechowywać ją dobre kilka tygodni, co ułatwi i zdecydowanie umili Wam śniadania w tę niewdzięczną i szarą porę roku. #nielubięzimna

składniki

  • 15 g oleju

  • 30 g miodu

  • 60 g glukozy

  • 50 g cukru brązowego trzcinowego

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1/2 łyżeczki imbiru

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 225 g płatków owsianych górskich

  • 125 g migdałów całych

  • 60 g pestek dyni

  • 30 g pestek słonecznika

  • 60 g żurawiny

MEtoda

  • Piekarnik ustaw na 175 stopni z termoobiegiem.
  • Do średniej miski wlej olej, miód i glukozę. Całość wymieszaj.
  • Następnie dodaj sól przyprawy i cukier i ponownie wszystko wymieszaj.
  • Do tej samej miski dosyp odważone płatki owsiane, orzechy i pestki. Wymieszaj. Na tym etapie dokładniej i łatwiej jest to zrobić rękoma.

    Uwaga: nie dorzucaj żurawiny!
  • Tak przygotowaną granolę wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź na płasko. Wstaw do piekarnika i piecz 20-25 minut. Ważne aby co 7-10 minut wszystko dokładnie zamieszać, alby granola równo się upiekła.
  • Po upieczeni pozwól jej przestygnąć, a następnie połam rękoma na nieco mniejsze kawałki i dosyp żurawiną.
  • Zupełnie przestygniętą granolę wsyp do szczelnie zamykanego pojemnika/słoika, przechowuj w temperaturze pokojowej i ciesz się nią do 3-4 tygodni!

PRZEPIS NA YOUTUBE

droga do sukcesu

  • Zadbaj o dokładne wymieszanie surowej granoli, dzięki temu równo pokryje się cukrem i przyprawami, a także upiecze się na równomiernie chrupką.
  • Granolę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Dzięki temu nie nabierze wilgoci i nie utraci swojej chrupkości.
Oceń ten przepis!

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *