JESIENNA GRANOLA CYNAMONOWA
Pewnie w poszukiwaniu szybkiej opcji na śniadanie, każdy z nas czasem sięga po sklepowe musli lub płatki na mleko. Często nie jesteśmy świadomi jak łatwo i szybko moglibyśmy przygotować sobie znacznie zdrowszy zamiennik w naszej kuchni. I tu przychodzę do Was z moim przepisem na idealnie chrupiącą, “nie za słodką” granolę z jesiennymi dodatkami! Możecie przechowywać ją dobre kilka tygodni, co ułatwi i zdecydowanie umili Wam śniadania w tę niewdzięczną i szarą porę roku. #nielubięzimna

Składniki i zamienniki:
- Płatki owsiane – użyj płatków owsianych górskich. Są zdrowsze, a ich większy rozmiar zapewni, że Twoja granola będzie przyjemnie chrupać.
- Cukier brązowy jasny – nadaje karmelowego posmaku, ale jeśli chcesz możesz użyć także zwykłego.
- Glukoza – to ona jest składnikiem najbardziej odpowiedzialnym za chrupkość granoli. Jeśli nie masz glukozy polecam zaopatrzyć się w mały pojemniczek na przykład na allegro. Naprawdę przydaje się do wielu przepisów, a jej data przydatności jest bardzo długa. Jeśli jednak nie ma szans, że glukozę zdobędziesz przez przygotowywaniem granoli i na już potrzebujesz jakiegoś zamiennika, zamień ją płynnym miodem lub syropem kukurydzianym.
- Miód – nadaje jesiennych nut smakowych granoli.
- Orzechy i pestki – w tym przepisie wybrałam migdały, pestki dyni i słonecznika, ale możesz zamienić je na dowolne inne, Twoje ulubione. Dla mnie, mój wybór sprawia, że granola wychodzi bardzo klasyczna i według mnie wszystko w niej współgra.
- Żurawina – ja wybieram taką suszoną i słodzoną, ale możecie wybrać w jej konto, coś co bardzie lubicie. Żurawina idealnie komponuje się z wybranymi przeze mnie pestkami i migdałami. Nadaje też dodatkowej słodyczy granoli, która sama w sobie nie jest zabójczo słodka. Fajnie sprawdzają się tu także rodzynki!
- Olej – odpowiedzialny jest on za idealne połączenie się wszystkich składników i ma również duży wpływ na chrupkość. Ja używam rzepakowego, bo według mnie ma najbardziej neutralny smak, ale można zastąpić go dowolnym ulubionym. Najbardziej polecam słonecznikowy lub kokosowy (rozpuszczony).
- Przyprawy – w przepisie wybrałam cynamon i imbir. Dla mnie nie ma niczego bardziej jesiennego!
- Sól – przełamuje i podbija smaki. Nie wyobrażam sobie nie dodać jej do przepisu, która zawiera w sobie jakiekolwiek orzechy.
TE ZDJĘCIA “KROK PO KROKU” MOGĄ BYĆ POMOCNE:
W średniej wielkości misce odważ wszystkie płynne składniki: olej, miód i glukozę. Zamieszaj i do tej samej miski wrzuć odmierzone przyprawy, sól i cukier brązowy. Ponownie wymieszaj.


Następnie do miski wsyp płatki owsiane i mieszankę orzechów i pestek. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Dla mnie łatwiej jest zrobić to rękoma.

Granolę przesyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadź na płasko i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, z termoobiegiem. Piecz około 20-25 minut, mieszając dokładnie całość co 7-10 minut, żeby równo się przypiekło. Po upieczeniu i przestygnięciu połam na mniejsze kawałki, dosyp żurawinę i wymieszaj.



najczęściej pojawiające się problemy:
Czemu moje orzechy się przypaliły?
Każdy rodzaj orzecha ma nieco inny czas pieczenia. Jeśli złamiesz orzechy na inne, po około 15 minutach pieczenia wyjmij jednego z piekarnika i zobacz czy przypadkiem nie jest już idealnie uprażony.
Jak przechowywać granolę?
Twoja granola będzie idealnie chrupka tylko jeśli będziesz przechowywać ją w szczelnie zamykanym pojemniku lub słoiku. W innym wypadku może łapać wilgoć i utraci swój największy atut.
Gotową granolę możesz przechowywać tak “zapakowaną” w temperaturze pokojowej nawet do 3-4 tygodni.
Z czym najlepiej jeść granolę?
Ja najbardziej lubię ją z jogurtem naturalnym, z roślinnym mlekiem lub serkiem wiejskim. Często dorzucam też garść pokrojonych sezonowych owoców.





JESIENNA GRANOLA CYNAMONOWA
15
porcji10
minut25
minut35
Pewnie w poszukiwaniu szybkiej opcji na śniadanie, każdy z nas czasem sięga po sklepowe musli lub płatki na mleko. Często nie jesteśmy świadomi jak łatwo i szybko moglibyśmy przygotować sobie znacznie zdrowszy zamiennik w naszej kuchni. I tu przychodzę do Was z moim przepisem na idealnie chrupiącą, “nie za słodką” granolę z jesiennymi dodatkami! Możecie przechowywać ją dobre kilka tygodni, co ułatwi i zdecydowanie umili Wam śniadania w tę niewdzięczną i szarą porę roku. #nielubięzimna
składniki
15 g oleju
30 g miodu
60 g glukozy
50 g cukru brązowego trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki soli
225 g płatków owsianych górskich
125 g migdałów całych
60 g pestek dyni
30 g pestek słonecznika
60 g żurawiny
MEtoda
- Piekarnik ustaw na 175 stopni z termoobiegiem.
- Do średniej miski wlej olej, miód i glukozę. Całość wymieszaj.
- Następnie dodaj sól przyprawy i cukier i ponownie wszystko wymieszaj.
- Do tej samej miski dosyp odważone płatki owsiane, orzechy i pestki. Wymieszaj. Na tym etapie dokładniej i łatwiej jest to zrobić rękoma.
Uwaga: nie dorzucaj żurawiny! - Tak przygotowaną granolę wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź na płasko. Wstaw do piekarnika i piecz 20-25 minut. Ważne aby co 7-10 minut wszystko dokładnie zamieszać, alby granola równo się upiekła.
- Po upieczeni pozwól jej przestygnąć, a następnie połam rękoma na nieco mniejsze kawałki i dosyp żurawiną.
- Zupełnie przestygniętą granolę wsyp do szczelnie zamykanego pojemnika/słoika, przechowuj w temperaturze pokojowej i ciesz się nią do 3-4 tygodni!
PRZEPIS NA YOUTUBE
droga do sukcesu
- Zadbaj o dokładne wymieszanie surowej granoli, dzięki temu równo pokryje się cukrem i przyprawami, a także upiecze się na równomiernie chrupką.
- Granolę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Dzięki temu nie nabierze wilgoci i nie utraci swojej chrupkości.