| | | |

SERNIK COOKIE DOUGH

Sernik cookie dough to sernik dla fanów klasycznych amerykańskich ciastek chocolate chip i wyjadaczy surowej masy na ciastka prosto z miski. Jeśli należycie do którejś z grup – pokochacie go! 

Z fRANKOWEJ KUCHNI:

We franku przepis na sernik cookie dough powstał podczas przygotowań oferty świątecznej. Chciałam stworzyć coś co będzie wyjątkowe, niecodzienne, ale także na wskroś amerykańskie. Amerykanie najbardziej na świecie szczycą się swoją miłością do placka z jabłkami i do ciastek chocolate chip. A, że jabłka w Polsce nie kojarzą się świątecznie, to opcja była tylko jedna! 

Składniki i Zamienniki:

  1. Twaróg sernikowy – użyj dobrego Twarogu. Jest to zdecydowana podstawa dobrego sernika. Twaróg musi być tłusty i kremowy a nie rozwarstwiający się i wodnisty! Najlepsze twarogi sernikowe z polskich sklepach to ten w czerwonym wiaderku Piątnicy, lub w białym – twaróg sernikowy Wieluń. Jeśli chcecie zrobić naprawdę wykwintny sernik możecie użyć także serka Philadelphia, ale to jest już droga zabawa, bo na taki sernik potrzebujemy go sporo.
  2. Śmietana 30% i 36% – jeśli chodzi o masę twarogową, masę cookie dough lub polewę czekoladową, obojętnie której śmietany użyjemy. Jedynie w kremie do dekoracji ma to bardzo duże znaczenie. Tutaj koniecznie użyj śmietany 36%. Jest ona znacznie stabilniejsza i nie podejdzie wodą. Śmietanę zawsze ubijaj mocno schłodzoną. Pozwoli to zapobiec jej przebiciu i zważeniu się (czyli powstawaniu masła).
  3. Cukier Muscovado – mokre, melasowe w smaku cukru są podstawowym składnikiem dużych amerykańskich ciastek. Oprócz swoich cudownych właściwości, o których napiszę dużo więcej przy okazji jakiegoś przepisu na ciastka, cukier Muscovado ma bardzo charakterystyczny smak. W stanach zjadłam multum ciastek chocolate chip, i uwierz, że praktycznie wszystkie miały lekko „melasowy” posmak, dlatego jeśli chcemy zrobić ciasteczkowy sernik to wręcz wskazane jest użycie tego cukru.
  4. Czekolada – do tego przepisu użyć czekolady gorzkiej. Sernik jest dosyć słodki, więc lepiej nie dosładzać go mleczną czekoladą. Ja używam czipsów czekoladowych Lubeca lub Callebaut. Bardzo polecam też gorzką czekoladę 74% FinCarre z Lidla. Jeśli używasz czekolady z tabliczki, pokrój ją na kawałki wielkości około 1 cm. Jeśli pokroisz je na drobny pył, Twój spód i Twoja masa cookie dough mogą stać się bardziej czekoladowe w smaku (mniej ciasteczkowe).
  5. Mascarpone – w kremie do dekoracji używamy niewielką ilość. Służy to tak naprawdę stabilizacji. Gdybyś pominął mascarpone, jest szansa, że w momencie położenie ciężkich kulek z masy ciasteczkowej Twoje dekoracje z kremu by się po prostu zapadły. Jeśli nie chcesz kupować mascapone, bo nie wiesz do czego później użyjesz resztę opakowania, śmiało zastąp je w przepisie serkiem kanapkowym typu Twój Smak Piątnicy. Krem będzie miał lekko inny smak ale tez będzie pyszny, a serek wykorzystasz później na kanapki!
  6. Cukier puder – w przepisie użyty jest do przygotowania masy cookie rough oraz do robienia kremu. Nie zamieniaj go na zwykły cukier. Dzięki niemu Twoja masa cząsteczkowa i krem będą gładkie.
  7. Masło – postaraj się użyć prawdziwego masła. Dzięki niemu zyskasz prawdziwy ciasteczkowy smak, zarówno w spodzie do sernika jak i w masie cookie dough.
  8. Jaja – spajają sernik i nadają mają wpływ na jego kremową strukturę.
  9. Skrobia – wiąże sernik i zapobiega podchodzeniu wodą.
  10. Sól – zawsze i wszędzie! Przełamuje słodycz.

te zdjęcia “krok po kroku” mogą być pomocne:

Składniki spodu wymieszaj do konsystencji kruszonki. Następnie weź okrągłą formę o średnicy 20-24 cm i wyłóż dno wyciętym pod wymiar papierem do pieczenia. Papier możesz podkleić odrobiną masła, dzięki temu na pewno się nie przemieści. Wyklej spód kruszonką, mocno ją dociskając.

Dokładnie wymieszaj mikserem składniki na masę cookie dough. Kiedy będzie gotowa odmierz porcji masy wielkości czubatej małej łyżeczki. Możesz do tego użyć także łyżki do porcjowania o średnicy około 3.5 cm. Umieść je w lodówce do schłodzenia. Na kulki powinieneś użyć około połowę Twojej masy.

Przygotuj podkładkę, połóż na niej kawałek papieru do pieczenia, a następnie odrysuj na nim okrąg o średnicy 2-4 cm mniejszej od Twojej foremki. Papier przekręć do góry nogami, tak żeby nie odcisnąć sobie długopisu. W okręgu rozprowadź na płasko resztę masy cookie dough. Podkładkę umieść w lodówce.

Na upieczony spód wyłóż i dociśnij okrąg cookie dough, a następnie zalej go dokładnie wymieszaną masą twarogową.

Sernik piecz w 175 stopniach z termoobiegiem, w kąpieli wodnej, aż masa przestanie się trząść. Po upieczeniu sernik schłodź w lodówce minimum 3 godziny, a najlepiej zostaw go tam na noc.

Po wyjęciu sernika przygotuj składniki polewy. Śmietankę rozpuść z czekoladą, a następnie dokładnie wymieszaj. Kiedy będą ładnie półączone wyjej je na sernik, rozprowadź po całej powierzchni, a następnie poczekaj chwilkę aż polewa zacznie tężeć. To jest moment, w którym powinieneś wziąć łyżkę lub jakieś dowolne płaskie narzędzie (nada się tez długi nóż z zaokrąglonym końcem) i zrobić paski na polewie.

Czas na przygotowanie kremu do dekoracji. Ubij wszystkie składniki (muszą być zimne!) na gładką sztywną masę a następnie włóż je do rękawa z dowolną tylką (ja użyłam średniej gwiazdki z drobnymi oczkami). Wyszprycuj na brzegach sernika.

Schłodzone kulki masy cookie rough zroluj między rękami a następnie rozłóż regularnie na kremie.

CO I JAK? KĄPIEL WODNA

Jest duża szansa, że nie masz w domu zespojonej okrągłej foremki do pieczenia sernik, tylko klasyczną z odpinanym brzegiem. I co wtedy? Jak zrobić, żeby woda nie dostała się do sernika? Już wyjaśniam!

Najważniejsze: upewnij się, że właściwie zapiąłeś foremkę. Jeśli zrobisz to źle, nie woda z kąpieli wodnej będzie Twoim problemem, a to, że Twój sernik może wypłynąć dołem poza foremkę!

Przygotuj folię aluminiową i obłóż nią dokładnie całą formę, najlepiej kilkoma warstwami, tak, żeby mieć pewność, że folia nigdzie się nie przedziurawi. I tak przygotowaną formę możesz szykować do bezpiecznego pieczenia.

Do kąpieli wodnej potrzebujemy naczynia, które będzie z każdej strony o kilka centymetrów większe od foremki do naszego sernika. Musisz mieć przestrzeń na wlanie wody. Foremka ta nie może być większą odpinaną, bo znowu pojawi się problem przeciekania. Najlepiej weź coś co każdy z nas powinien mieć w domu, czyli jakieś duże prostokątne naczynie żaroodporne. Sprawdzi się tutaj idealnie. Wstaw do niego naszą zafoliowaną formę z sernikiem, zalej przestrzeń pomiędzy wodą. Najlepiej do 3/4 wysokości foremki sernika, ale uważaj, żeby nie wlać wody pod folię! Następnie taką konstrukcję umieść w piekarniku i postępuj dalej zgodnie z etapami tego przepisu.

Najczęściej pojawiające się problemy:

Składniki na mój spód wymieszały się mocniej, niż do konsystencji kruszonki. Co mam robić?

Niczego nie zmieniaj. Użyj tego do wylepienia spodu. Będzie odrobinę trudniej, bo masa będzie się bardziej kleić, ale upiecze się podobnie.

W moim cookie dough/masie twarogowej są grudki z muscovado. Jak to naprawić?

Prawdopodobnie za krótko je mieszałeś. Muscovado powinno się rozbić, ale wymaga odrobiny czasu. Jeśli jednak będziesz mieć z nim problem, masę twarogową możesz przelać przez sito lub zblendować blenderem ręcznym. A cookie rough spróbuj po prostu dłużej miksować.

Nie mam foremki na sernik o średnicy 20-24 cm. Jak przeliczyć przepis?

Jeśli jedyną foremką jaką masz w domu jest taka o średnicy 26-28 cm, wszystkie składniki przepisu pomnóż przez 1,2.

Dlaczego nie wykładamy boków blaszki papierem?

Jeśli chcesz możesz to zrobić, ale Twój sernik po upieczeniu będzie miał wtedy pofalowane brzegi. Według mnie znacznie ładniej wygląda kiedy brzegi są idealnie gładkie.

Kiedy będę wiedzieć, że sernik jest upieczony?

Kiedy przestanie się trząść. Dlatego najlepiej jest go piec sprawdzając go co jakiś czas. Wystarczy złapać go przez ścierkę i lekko potrząsnąć, jeśli wygląda na sztywny, wtedy jest na pewno gotowy.

Dlaczego mój sernik pękł?

Twoje składniki na masę twarogową musiały być zimne. Ważne, aby były w temperaturze pokojowej.

Nie mam rękawa cukierniczego, a chciałbym użyć kremu do dekoracji. Co zrobić?

Najlepiej według mnie byłoby wylać polewę na płasko. Sernik wstawić do lodówki, żeby polewa stężała. Następnie na polewę wyłożyć cały krem i rozprowadzić go na środku tworząc chmurę. Na niej poukładać kulki z masy. Żeby wyglądało to jeszcze lepiej, polecam przeciąć kulki na pół i zrolować z nich mniejsze.

SERNIK COOKIE DOUGH

SERNIK COOKIE DOUGH

Porcje

8-12

sztuk
Czas przygotowania

75

minut
Czas pieczenia

45

minut
Całkowity czas

5

godzin

Sernik cookie dough to sernik dla fanów klasycznych amerykańskich ciastek chocolate chip i wyjadaczy surowej masy na ciastka prosto z miski. Jeśli należycie do którejś z grup – pokochacie go! 

składniki

  • SPÓD
  • 15 g cukru muscovado

  • 35 g cukru

  • 50 g masła, w temperaturze pokojowej

  • 65 g mąki pszennej

  • 10 g czekolady gorzkiej pokrojonej na nieduże kawałki, maksymalnie około 1- centymetrowe

  • szczypta soli

  • MASA COOKIE DOUGH
  • 55 g masła, rozpuszczonego

  • 80 g cukru pudru

  • 40 g cukru muscovado

  • 50 g śmietany kremówki 30% lub 36%

  • 100 g mąki

  • 50 g czekolady gorzkiej pokrojonej na nieduże kawałki, maksymalnie około 1- centymetrowe

  • MASA TWAROGOWA
  • 550 g twarogu sernikowego, w temperaturze pokojowej

  • 60 g cukru

  • 60 g cukru muscovado

  • 1,5 dużej łyżki skrobii ziemniaczanej

  • 3 jaja, w temperaturze pokojowej

  • 60 g śmietany 30% lub 36%, w temperaturze pokojowej

  • POLEWA
  • 40 g czekolady gorzkiej

  • 60 g śmietany 30% lub 36%

  • KREM
  • 100 g śmietany 36%, zimnej
    50 g mascarpone lub serka kanapkowego, zimnego
    15 g cukru pudru

MEtoda

  • Do misy miksera lub zwykłej miski wrzuć wszystkie składniki na spód oprócz czekolady. Mieszaj płaskim mieszadłem lub ręcznie, rozcierając masło między palcami, do otrzymania konsystencji mokrej kruszonki. Ciasto powinna się zbijać w spore grudki. Dodaj czekoladę i wymieszaj.
  • Ustaw piekarnik na 175 stopni z termoobiegiem.
    Okrągłą formę o średnicy 20-24 cm wyłóż papierem do pieczenia wyciętym pod wymiar. Papier doklej do dna delikatnie odrobiną masła. Wysyp kruszonkę i dokładnie wygnieć nią foremkę, mocno dociskając. Spód piecz aż się zarumieni, około 15-25 minut.
  • W misce rozpuść 55 g masła. Dodaj resztę składników na masę cookie dough, oprócz czekolady. Całość wymieszaj dokładnie mikserem, do otrzymania gładkiej masy. Dzięki użyciu miksera cukier muscovado powinien szybko się rozbić.
  • Przygotuj dwie blaszki/podkładki wyłożone papierem. Na jedną z nich wyłóż małą łyżeczką 8 czubatych porcji. Powinieneś zużyć na to maksymalnie połowę masy. Na drugiej podkładce, na papierze odrysuj okrąg o o średnicy 2-4 cm mniejszej od foremki na Twój sernik. Przekręć papier do góry nogami i wyłóż na płasko pozostałą część masy cookie dough, rozprowadzając ją na płasko w obrębie okręgu. Tak przygotowane podkładki włóż do lodówki.
  • W misie robota odważ wszystkie składniki na masę twarogową. Wymieszaj je płaskim mieszadłem, aż masa będzie w pełni gładka. Cukier muscovado rozbije się, ale potrzebuje chwili. Nie mieszaj masy rózgą, bo się napowietrzy i zniszczy to kremową strukturę sernika. Jeśli nie używasz robota masę wymieszaj ręcznie lub zmiksuj blenderem.
  • Na upieczony i wystudzony spód wyłóż na środek dysk z masy cookie rough i dociśnij go lekko, żeby się przykleił. Następnie zalej to masą twarogową.
  • Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Przygotuj formę/brytwankę o minimum kilka centymetrów większą od Twojej foremki na sernik. Nie może być to foremka rozpinana. Wstaw do niej blaszkę z sernikiem, a następnie pustą przestrzeń w brytwance zalej wodą na wysokość, na którą mniej więcej sięgają zalane brzegi Twojego sernika (około 3/4 wysokości foremki).
  • Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika do 175 stopni z termoobiegiem. Czas pieczenia nastaw na 30 minut, a później zaglądaj do niego regularnie do około 8 minut. Sernik będzie gotowy, kiedy przestanie się trząść.
  • Sernik wystudź w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw go do lodówki na minimum 3 godziny, lub najlepiej na całą noc.
  • Kiedy sernik będzie już porządnie wystudzony wyjmij go z foremki. Najpierw płaskim nożykiem odkrój jego brzegi, ciągnąc nóż maksymalnie przy ściankach formy. Jeśli używasz odpinanej formy, po prostu odepnij ją, połóż na sernik kawałek ręcznika kuchennego, umieść talerz na ręczniku i przekręć sernik do góry nogami. Następnie odklej papier od spodu, umieść na spodzie drugi talerz i ponownie przekręć sernik do góry nogami.
    Jeśli używasz nieodpinanej formy, proces będzie podobny. Jedynie na początku, po odkrojeniu brzegów, sernik włóż do naczynia, w którym się piekł wypełnionego wrzątkiem i zostaw go tak na 15 minut. Pozwoli to mu się ogrzać, dzięki czemu po przekręceniu go do góry nogami łatwy wyjdzie w formy.
  • Podrzej czekoladę i śmietanę na polewę. Następnie dokładnie je wymieszaj, aż masa będzie gładka. Wylej je na sernik, rozprowadź po całości. Polewa będzie powoli tężała od zimnego sernika. Kiedy zacznie gęstnieć, łyżką lub płaską szpatułką zrób na niej paski, ciągnąc Twoje narzędzie od brzegu do brzegu.
  • Mikserem ręcznym lub w mikserze planetarnym (z końcówką rózgą) ubij składniki na krem, aż ładnie się połączę i zesztywnieją. Rękaw ze średnią tylką gwiazdką wypełnij kremem i zrób rozety szprycując po okręgu, na krawędziach sernika.
  • Z lodówki wyjmij wcześniej odmierzone porcje masy cookie dough. Każdą zroluj między rękoma, a następnie takie kulki umieść regularnie na wyzprycowanym kremie. Całość możesz ozdobić jeszcze pokrojoną czekoladą lub czipsami czekoladowymi.

PRZEPIS NA YOUTUBE

droga do sukcesu

  • Do masy twarogowej użyj składników w temperaturze pokojowej, dzięki czemu Twój sernik upiecze się na płasko i nie pęknie.
  • Do kremu użyj zimnych składników, dzięki czemu nie przebije się i nie zważy.
  • Przed rolowaniem porcji macy cookie rough porządnie je schłodź, dzięki czemu masa nie będzie przyklejała się do dłoni i uda się uformować zgrabne kulki.
Oceń ten przepis!

Similar Posts

2 Comments

  1. A czy zamiast kąpieli wodnej można użyć trybu wilgotnego termoobiegu w piekarniku? Nie ważne ile folii zużyje, zawsze przecieka…

    1. Jest opcja na upieczenie takiego sernika bez kąpieli wodnej 🙂 Piekarnij nastawiamy na 150 stopni, a na dni ustawiamy dodatkowo jakieś naczynie wypełnione wodą. W takich warunkach sernik piecze się dłużej (około dwukrotnie dłużej) ale otrzymujemy podobny efekt. Przypuszczam, że wilgotny termoobieg może zadziałać tak samo (tylko koniecznie w niższej temperaturze właśnie), ale szczerze nigdy nie próbowałam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *